Fietsabell.    Ex - Onderhoudscollega's.

 
 

 

Verslag fietsclub ABell te Averbode op 28-03-2019

Bij deze prille aangename lentedag eind maart zijn we met 17 ex. collega’s, samen met abdijgids Linda gestart aan de Norbertijnenabdij van Averbode voor een wandeling van een 5 tal km. Jos Steurs had zoals steeds een mooi parcours uitgestippeld door de Merodebossen, de ontboste heidegronden en aangelegde vennen. Immers, na het rooien  van de talrijke naaldbossen is hier een uniek wandelgebied ontstaan, afgewisseld met waterplassen en heide. De fauna en flora heeft hier zich de laatste jaren snel ontwikkeld hetgeen overal al dadelijk te merken valt. Af en toe werd er even halt gehouden voor een ‘kleine fotosessie’. Na 1u 15’ wandelen kwamen we aan de bekende ruime abdijcafé ‘Het Moment” waar het zoals gewoonlijk bij goed weer druk kan zijn. Hier konden we een pauze houden en genieten bij een lekker pintje van het zelf gebrouwen abdijbiertje “Averbodemomentum”. In dit abdijcafé kan je ook een  menu bestellen waarbij ieder gerecht met minstens één Averbode-produkt is bereid n.l. bier, kaas, peperkoek of speculaas. Alle info over de abdij wat betreft historiek, abdijbezoek, abdijcafé en winkel, kan je trouwens opzoeken op https://averbodemoment.be
Na deze rustpauze werd het tijd om een bezoek te brengen aan de abdijomgeving en gebouwen onder de leiding van de vriendelijke, deskundige en ervaren gids Linda.
Tijdens de rondleiding leerde zij ons kennismaken met de historiek van de vele gebouwen, ook aan de hand van talrijke grote foto’s die zij bij zich had.
Het was een aangename rondwandeling in een rustige omgeving bij een zacht lenteweertje! Als besluit van deze namiddag werden wij nog uitgenodigd in de voormalige gerenoveerde paardenstallen op een kleine degustatie, geserveerd op een broodplankje met de eigen huisprodukten, samen met het lokale lekker lichte biertje Averbodemomentum.
Nadien kon naar eigen wens in de aanpalende abdijwinkel nog het zelf gebakken abdijbrood aangeschaft worden of andere gewenste produkten.
Stilaan werd het ±17u tijd om afscheid te nemen van elkaar, na een oprechte dank aan de abdijgids Linda. Ook bedankt Jos om voor de zoveelste keer ons te gidsen door deze mooie streek omheen het abdijgebied!
Aan de autoparking hebben we tot slot van deze mooie namiddag afscheid genomen tot de volgende afspraak.

Deze zal doorgaan op donderdag 25 april te Herselt met een fietstochtje naar Scherpenheuvel
Afspraak om 13u op de parking van Mie Maan aan de Hertberg. Jos Steurs zal nogmaals een rustig ritje uitstippelen.

Roger Eysermans

 

Toemaatje van Fred:
Hier enkele links zodat, als je wil, nog eens een en ander kan nalezen.
Linda vertelde ook over Ernest Claes,
De Abdij van Averbode,
Andere Abdijen van Norbertijnen kan je vinden op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Premonstratenzers#Abdijen_en_priorijen

Achter tralies ( gelukkig achter tralies  zou hijzelf al zwanzend gezegd hebben) vingen  we een glimp op van Rik Torfs.

Foto’s van de wandeling vind je hier.