Fietsabell.    Ex - Onderhoudscollega's.

 
 

Verslag fietsclub Alcatel Mol  Rauw 27/09/2018

Bij een zonovergoten vroege herfstdag zijn we met 13 ex. Bell collega’s gaan fietsen doorheen onze mooie Kempen. De Juul (Julien Van Echelpoel) had een mooi parcours uitgestippeld dat ons leidde doorheen de rustigste toeristische gebieden van de streek. Vanaf de start aan het Ecocentrum “De Goren” in Rauw ging het langs een mooi aangelegd fietspad naast de baan naar Postel naar de Baileybrug van Mol-Maat over het kanaal van Herentals-Bocholt. Hier volgden we kanaal tot aan de bekende “Pannekoekenboot” om vervolgens aan de splitsing het andere kanaal Dessel-Schoten te volgen tot aan de brug Retie-Postel. Van hier bereikten via een verhard fietspad door een bosrijke omgeving de abdij van Postel. Hier konden we kennismaken met de omvangrijke kruidentuin van meer dan 300 kruiden, beheerd door de 61-jarige broeder Guy, die vanaf 1994 al zijn tijd en werk erin stak. In de nabij gelegen “De Klothoeve” konden we even verpozen bij een lekker pintje of frisdrankje op het zonnige buiten terras. Langs mooie kooppuntpaden zijn we dan de Nederlandse grens overgestoken, grondgebied Luyksgestel, waar we vele uitgestrekte landbouwvelden bemerkten afgewisseld met bosgebieden. Uiteindelijk hielden we nog even halt bij het “Kapellerhof” een afspanning iets voor de grens met België, waar we nogmaals konden genieten van het zonnetje bij een frisse pint. Enkele kilometer verder voorbij het brugje over het Postelvaartje staat een oude grenssteen, waar vroeger liefst 7 heerlijkheden samen kwamen n.l. Bergeijk, Luyksgestel, Mol, Balen, Lommel, Dessel en Postel. Daardoor kreeg hij de naam “Steen der Zeven Heerlijkheden” die vermoedelijk werd geplaatst in 1648. (zie foto)
Even verder fietsten we door “Russendorp” dit is een vroegere afgelegen nederzetting en valt onder de dorpskern van Lommel Werkplaatsen. Volgens de historie ontstond daar een kleine nederzetting van mensen in deze omgeving die de heide aldaar gingen ontginnen. Ze bouwden er tijdelijke woningen van zoden, bestaande uit pitrus. Deze bies-of pitruszoden worden in het dialect “russen” genoemd, en heeft hoegenaamd niets te maken met de Russen uit Rusland!
Spijtig genoeg heeft hier vroeger een drama afgespeeld, vandaar het gedenkteken langs de weg. Het korte verhaal: “De 28-jarige licht gehandicapte Vincent Belmans kwam hier in de bossen van de Zeven Heerlijkheden houtsprokkelen in gezelschap van het negenjarig knaapje Jefke Fonteyn. Tegen de middag kwam een ’zogezegde vriend’ langs, die onder het voorwendsel een handje te komen toesteken, een bijl ter hand nam waarmee hij het hoofd van Vincent verbrijzelde. Jefke werd er eveneens op een beestachtige wijze mee afgemaakt. De dader was de 21-jarige Lodewijk Pauwels die achteraf wegens roofmoord tot de doodstraf werd veroordeeld. Het monument stond oorspronkelijk in een weide, maar werd later in 1975 naast de huidige weg geplaatst. (zie foto). Even verder bereikten we terug de baan van Balen naar Postel om zo langs het fietspad via de Baileybrug van Mol-Maat de rit te beëindigen bij het Ecocentrum.
Dank aan Juul voor deze uitgestippelde mooie trip van 30km.

Foto's vind je hier.

Het ritschema hier.

Fons zal de volgende uitstap, een wandeling , organiseren op donderdag 25 oktober
Afspraak om 13u op de parking voor het Gildenhuis te Meerhout

Roger Eysermans