Fietsabell.    Ex - Onderhoudscollega's.

 
 

Verslag fietsclub Alcatel Meerhout 31-8-2017

Eindelijk konden wij op deze laatste donderdag van augustus nog eens met een bijna voltallige groep een mooie fietstocht maken.
Immers, in de verlofperiode waren er, zoals ieder jaar trouwens, talrijke afwezigen en ook het weer liet het dikwijls afweten.
Op enkele verontschuldigden na zijn we met ritleider Fons aan het Gildenhuis gestart met 13 man.
Fons, kenner van de streek gidste ons zoals steeds over zeer rustige landelijk wegen zoals: Halfweg en Schepenbroek tot aan het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en de Olmense Zoo. Via het gehucht Stotert en de Bruine Kolk kwamen we in Schoorheide, beter bekend als “De Maloe”.
Enige historiek:
Het domein” De Maloe” ligt ten zuidoosten van Balen-Centrum voorbij het gehucht Schoor. Een groot deel van de gronden van de Schoorheide werd in 1863 aangekocht door de toenmalige minister van financiën J. Maloe. Zijn erfgenamen konden het geheel uitbreiden tot een gebied van 416ha. ten dele gelegen tussen het kanaal naar Beverlo en de Vennen. Het gedeelte dat begrensd werd door de spoorlijn Antwerpen-Hasselt en het kanaal Leopoldsburg-Lommel kreeg vanaf toen de naam “Domein Maloe”.
In 1928 werd het gebied aangekocht door de verzekeringsmaatschappij “Antverpia” met de bedoeling hun reservekapitaal veilig te beleggen en de heidegronden om te vormen voor industriële doeleinden. Omwille van de economische crisis in de jaren 1930-1936 kwam er geen industriële ontwikkeling en liet Emiel Baeck, de toenmalige beheerder van Antverpia de landbouwmogelijkheden onderzoeken. De gronden werden door zijn toedoen omgevormd tot vruchtbare landbouwgronden met enkele modelhoeven.
De twee nieuwe kaarsrechte lanen doorheen het landelijk gebied werden bijgevolg vernoemd, n.l. Antverpialaan en de Emiel Baecklaan. Het is aan het eind van deze laan waar we in de B&B en fietscafé “ De Zandput” een welgekomen pauze namen.
Hier werden we tot onze gespeelde verbazing door 2 dames bloemen en wijn aangeboden aan de Karel. Als grap natuurlijk!
Even daarvoor had iemand van onze groep de dames ingefluisterd om deze geschenken, die eigenlijk bedoeld waren voor de uitbaatster, te schenken aan de Karel die dit natuurlijk amusant vond!
Na dit gezellig oponthoud fietsten we verder langs de Topmolen aan de Nete en door het uitgestrekte natuurgebied De Most. Nog verder via de Steegsebaan en Sinterveld naar de Balense gehuchten Schoor, Scheps en Hoolst.
Uiteindelijk kwamen we via de Straalwatermolen in Hulsen over de Nete en langs  schilderachtige wegentjes terug aan Berg in Meerhout in het onvermijdelijke café Molenhuis. Hier werden we zoals altijd door de gastvrije ex. Belster Greet hartelijk ontvangen en verwent met belegde broodjes, chips en kaasblokjes.
Gezelligheid en animatie troef mede door de aanwezigheid van Willy Goos, nog een ex.Beller.
Intussen was het 18u geworden en tijd om op te stappen en afscheid te nemen tot de volgende fietsuitstap.
Bedankt Fons voor dit prachtige uitgestippelde ritje van 34km!

De rit

Voor de foto's klik je hier.
De tabletgebruikers klikken hier.

De volgende afspraak is donderdag  28 september aan de Jachthaven te Herentals waar Karel T’Seyen zal gidsen

Roger