Fietsabell.    Ex - Onderhoudscollega's.

 
 

Verslag fietsclub ABell te Gerhagen op 23-02-2017

 Jos Steurs die het natuurpark Gerhagen regelmatig bezoekt en het als fervente wandelaar als dusdanig kent, leidde 12 ex. Bellers in gezelschap van trouwe viervoeter Ezi doorheen dit prachtig natuurgebied.
Het domein Gerhagen in Tessenderlo is na uitgebreide beheerwerken die het bosgebied, na het verwijderen van talrijke dennen en naaldbomen samen met de overwoekerende Amerikaanse eik en de schadelijke vogelkers, herschapen tot een uniek wandelgebied met heide en talrijke vennen.
Na een hartelijk weerzien en begroeting van de 12 aanwezigen (enkelen waren verontschuldigd of te slecht weer?) vertrokken we op deze winderige en natte donderdagnamiddag met een goede hoop op een weersverbetering in westelijke richting door een wisselend bos en heidelandschap. Weldra bereikten we na enkele kilometers de omgeving van de drukke weg van Okselaar naar Veerle, waar wij aan de overkant het andere natuurreservaat “Averboodse Heide” bemerkten met zijn aangrenzende grote veenplas. Nog wat verder kwamen we in een mooi heidegebied toen plotseling onze ervaren natuurkenner Raf zich bukte en tussen het aanwezige heidegras met een doelgerichte greep en tot onze verbazing wat mos bijéénscharrelde. Voor ons, leken, was dit gewoon wat mos, maar bij nader toezien en toelichting bleek deze handgreep bekertjesmos, heidelucifertje en rendiermos te bevatten.
Deze soorten mos horen thuis bij het geslacht “Cladonia”, dit zijn korstmossen bestaande uit ongeveer 350 verschillende soorten. Zij komen talrijk en vooral voor op zanderige gronden, rottend hout in heide, stuifzand en duinen, ook soms op rieten daken. Een eindje verder liet hij ons ook kennismaken met “Judasoor”, dit is een satijnen donkerroze zwam die zacht aanvoelt. Vaak wordt hij aangetroffen in de vorm van een geaderd, doorzichtig oor. Bij droogte krimpt hij in, wordt harder en donker tot zwart van kleur. Judasoor wordt vooral aangetroffen op levende alsook op dode bomen. Na deze natuurlijke wetenschappelijke kennis vergaard te hebben, bereikten wij de gemeentelijke visvijver Gerhagen met de aanpalende taverne waar we een korte pauze inlasten.
Bij de consumpties worden zoals gebruikelijk, ook borrelnootjes aangeboden. De uitbater had per vergissing bij de Raf een potje neergepoot met koekjes die eigenlijk bestemd waren voor onze begeleidende viervoeter Ezi, maar Raf was hier onvermoed en verstrooid aan beginnen smullen tot iemand hem erop attent maakte, natuurlijk algemene hilariteit van gans het gezelschap!
Na deze welkome stop ontwaarden we in de verte een bekend silhouet, en zoals de Raf achteraf zou verklaren: “ Waar ge gaat langs Vlaamse wegen, telkens komt men een ex. Bell Telephoner tegen”. Inderdaad, we kruisten het wandelpad met Marcel Jochems  in gezelschap van vrouwtje Toos en dochter Nancy, werkelijk een aangenaam weerzien.
Enige historiek en toelichting: Marcel en ikzelf waren destijds begin januari 1968 eigenlijk de pioniers bij de aanbouw van “Plant 2” in Geel. Wij behoorden bij het “Project Geel” dat in het Belltorengebouw aan het Francis Wellesplein was gehuisvest. Wij zaten samen in de werfketens van de bouwfirma “Verbeek” en studiebureel “Integral”vlak palend aan de nieuwbouw, en hielden toezicht op de evolutie ervan. Marcel volgde vooral de opbouw van de machinekamer en het aardgasstation op. De fabriek stond begin ’68 nog maar half onderdak en wij gingen regelmatig uitgerust met laarzen en veiligheidshelmen op de bouwwerf (chantier) bepaalde situaties en veranderingen waarnemen om alzo onze collega’s in Antwerpen op de hoogte te brengen. Heerlijke tijden en herinneringen waren dat!  
Na deze verassende ontmoeting en oponthoud kwamen we geleidelijk terug aan de bekende zandberg met de uitkijktoren. Charel, steeds bereid voor iets speciaals, stal hier meteen de show door zich lui uit te strekken op een houten hangbed tot plezier van gans de groep. Als besluit van deze tocht werd nog nagekaart in het statige hotel en brasserie van het “Eikelhof” waar spijtig genoeg de toegang werd ontzegd aan Ezi , onze viervoeter. Noodgedwongen namen we daar afscheid van Fred tot een volgde weerzien.
Bedankt Jos voor ons te laten kennismaken met dit unieke landschap en natuurgebied en leiden van de wandeling!

De volgende wandeling zal plaatsvinden op het grondgebied van Oevel.
Afspraak op donderdag 30 maart om 13u op de parking van het KLJ lokaal en fanfare lokaal rechtover de school “Tongelsbos”, Bosstraat 2 te Tongerlo met als gids Roger.

Roger

Voor de foto's klik je hier.
De tabletgebruikers klikken hier.

Het parcours voor de wandeling in Oevel.