Fietsabell.    Ex - Onderhoudscollega's.

 
 

Verslag fietsclub ABell te Averbode op 24-11-2016

Met 15 ex-collega’s zijn we op deze zonnige herfstdag gestart voor een mooie wandeling van ± 7km door het natuurgebied “Averbode Bos & Heide”.
Jos Steurs had vanaf de parking van “Het Vossenhol” een prachtig parcours uitgestippeld door de uitgestrekte Merodebossen, waar na het rooien van talrijke naaldbomen een uniek wandelgebied ontstond met ondiepe waterplassen en heide.
Via de bekende “Likstraat” en Luikse Dreef kwamen we dadelijk na het oversteken van de Averboodsebaan aan de oostzijde van de Norbertijnenabdij, waar we met een blik over de omringende weilanden een uniek uitzicht kregen op de abdijkerk met de aanpalende gebouwen. Enkele honderden meters verder bereikten we de bekende afspanning “Den Eik” met het aanpalende Klompenmuseum. Zoals gewoonlijk namen we hier een korte rustpauze in de drukbezochte taverne .
Verder door een uitgestrekte ven- en heidegebied kwamen we geleidelijk terug na enkele “fotoshoots” in een bosrijke omgeving met de “Weefberg” als blikvanger.
De Weefberg is één van de Diestiaanse heuvels die ontstaan zijn in de vroegere Diestiaanzee, die op deze plaats ongeveer haar kustlijn had. Het waren eigenlijk zandbanken die in de loop der eeuwen geoxideerd zijn tot de welbekende ijzerzandsteen, waar ondermeer de kerken van Zichem, Diest en Aarschot werden opgetrokken, plus vele andere gebouwen in de streek. Er bevinden zich hier nog enkele restanten van een oude ijzerzandgroeve daterend uit de archieven van 1228.
Na de vermoeiende beklimming van enkele heuveltoppen, waarvan de hoogste ± 50m piekt boven de zeespiegel, kregen we hier een prachtig uitzicht op een weids Hagelandlandschap, dit mede door de volledige kaalkap in de winter van 2014 van de talrijke Amerikaanse eiken die voordien het volledige uitzicht belemmerden.
Het is nu een open ruimte waar weldra aanplantingen gaan gebeuren van inheems loofhout zoals beuk, linde en wintereik. Na de afdaling van de heuvels kwamen we terug terecht in bewoond gebied om vervolgens via het Mariapark op de Kalvarieberg en de zandheuvel “Kijk uit” met de hoog gelegen Kroningskapel terug aan te komen aan “Het Vossenhol”. Traditioneel was het hier weer zeer druk met zeer weinig plaatsruimte. De senioren uit de wijde omgeving weten immers dat bij een bezoek en consumptie gratis een pannenkoek aangeboden wordt op een donderdagnamiddag.
Als slot van de wandeling hebben we dan hier afscheid genomen tot de volgende afspraak. Bedankt Jos voor deze zorgvuldige uitgestippelde en verrassende mooie trip!

Voor de foto's klik je hier.
De tabletgebruikers klikken hier.

Tijdens de wandeling aan een kunstwerkje (ja, dat wordt in de beroepsjargon een kunstwerk genoemd) vroegen we ons af, voor wat staat TAW? Het staat voor Tweede Algemene Waterpassing.

Volgend evenement is een korte wandeling gevolgd door het traditioneel jaarlijks pensenfeestje dat zal doorgaan op donderdag 15 december om 13u in het lokaal van Tafeltennisclub Ogeta, Kalvariebergstraat, 78, Oosterlo.
Jan zal zoals ieder jaar de gastheer zijn en fungeren als gedreven “pensenbakker”. Graag tijdig vöör 10 december een E-mailtje of bericht aan Jan voor uw deelname.

Roger Eysermans