Fietsabell.    Ex - Onderhoudscollega's.

 
 

Verslag fietsclub ABell Hulshout 27-10-2016

Met 14 ABell fietsvrienden zijn we op deze sombere herfstdag gestart voor een fietstripje naar Baal, meer bepaald naar het Sven Nys Cycling Center. Bij een zware bewolking, maar gelukkig bleef het gans de namiddag droog, bereikten wij door de Herebossen al dadelijk de Grote Nete. Na de brug overgestoken te hebben fietsten wij langs de oevers van de kronkelende Nete over onverharde paden tot aan de Heistseweg.
Via verschillende variërende kleine regionale wegen kwamen we achtereenvolgens via Zonderschot, Pijpelheide, Begijnendijk in Baal bij de bekende Balenberg. Het was wel eventjes klimmen naar het nieuwe gebouw waar het Cycling Center is gevestigd! Immers, dit pas in juni 2016 geopende gebouw ligt op de top van een heuvel. De bestemming van dit gebied, oorspronkelijk een natuur-en landbouwgebied, werd intussen ingekleurd als recreatiegebied. Enkele jaren geleden kocht Sven Nys, samen met het managementbureau Golazo het 14 ha uitgestrekte gebied. Het is een belevingscentrum waar je het veldrijden in al zijn facetten ontdekt.

Op de bovenverdieping van het gebouw is het “Eetcafé Velo” gevestigd dat dagelijks geopend is voor het publiek.
Info op: www.sport.be/svennyscyclingcenter/nl.
In dit fietscafé hebben we natuurlijk eventjes verpoosd bij een frisse pint of koffie. Alvorens wij terug waren gestart kon de Jan het niet laten om met zijn fiets het parcours eens eventjes uit te testen om te ervaren hoe het voelt om eens cyclocrosser te zijn!
Na dit oponthoud kwamen we na enkele km in Betekom. Daar hielden we eventjes halt aan de ruïne van de voormalige Torenmolen. Dit was een korenmolen, daterend van in de 14 eeuw en in brand gestoken tijdens de eerste wereldoorlog.
De resterende ruïne werd in 1993 erkend als beschermd monument. Sindsdien valt het   beheer onder “Natuurpunt” die beloofden het tegen 2015 te renoveren, maar spijtig genoeg is dit nog steeds niet gebeurd! Even verder in Betekom passeerden we een herdenkingsmonument dat werd opgericht ter nagedachtenis van een 20-tal mijnwerkers die in 1956 tragisch omkwamen bij de mijnramp van Marcinelle in de Borinage. Talrijke mijnwerkers uit onze regio, die toen met speciale bussen vervoerd
werden naar ginder, lieten daar  in dramatische omstandigheden het leven.  
De terugweg verliep vervolgens over Ourodenberg om via het fietspad “Kempen-Hageland” na 7 km terug de Nete te bereiken in Hulshout. We hebben nog gepoogd om in café ‘De Prairie ”dat pas opende om 17u nog iets te gaan drinken, maar het was intussen een beetje laat geworden. Trouwens, de uitbater liet op zich wachten…!
Door de in herfsttooi getinte Herebossen keerden we terug naar de startplaats achter de parochiekerk van Hulshout.
Bedankt Miel en André voor het uitstippelen van deze 34 km lange rit.

De volgende afspraak is op donderdag 24 november te Averbode om 13u op de parking van de taverne “Het Vossenhol”.
Jos Steurs zal ons vervolgens gidsen bij een wandeling door de bosrijke en uitgestrekte heidevlakten van Averbode.

Roger Eysermans

Het ritschema.

Enkele foto's van Roger & Willy.

Foto's voor de tabletgebruikers.