• Alle producten op kamertemperatuur en om drie taarten tegelijk te bakken –> anders moet je afwegen!!
• 1 Kg Patisseriebloem (géén zelfrijzende). + wat extra bloem om op de kneedplaat te strooien.
• 2 zakjes bakpoeder.
• 1 koffielepel maagzout (bicarbonaat).
• 400 gram Kristal suiker.
• 5eieren
• 500 gram Planta, liefst in pakjes van 250 gram, géén kuipje!
• Wat boter om de bakplaten in te smeren.
• 1 pot vulling van abrikozenconfituur +- 450 gram (ALDI)
• 1 pot vulling van abrikozencompote +- 375 gram (ALDI).
Bereiding deeg:
De bloem op de kneedplaat gieten, bakpoeder er met de hand over strooien, eventuele brokjes fijn maken, lepeltje maagzout over strooien, alles wat mengen, de suiker er over strooien en terug mengen, een kuiltje in het mengsel maken er vier eieren + het eiwit van het vijfde ei in het kuiltje doen (de dooier van het vijfde ei apart houden om later de taarten in te smeren),
Planta bijvoegen, nu alles goed kneden (liefst manueel), als het te fel kleeft, wat van de extra bloem over strooien, uiteindelijk een rol van een 10cm diameter rollen, deze in zes gelijke delen verdelen, de dikste drie voor de bodems gebruiken, de andere voor de deksels.
Bodem en deksels uitrollen:
wat bloem op de kneedplaat strooien, uitrollen, omdraaien, regelmatig wat bloem op de kneedplaat strooien om het kleven tegen te gaan, met de hand wat bijduwen zodat je mooi cirkelvormig blijft, met uw bakplaat eens meten of je groot genoeg zit.
De bakplaten vooraf insmeren met wat boter, de gerolde deegbodem op de bakplaat leggen en lichtjes aanduwen tegen de zijkanten.
De drie bodems afwerken. De abrikozenconfituur in een bord doen, wat oproeren zodat hij wat smeuïger wordt en over de drie taarten verdelen, hetzelfde herhalen met de abrikozencompote.
Dan een deksel uitrollen, groot genoeg om de vorm te overdekken, dichtplooien zodat je een halve cirkel krijgt, nogmaals dichtplooien je krijgt dan een vierde van een cirkel. Het geheel met de tip in het midden van de taart plaatsen, het geheel openvouwen, juist schuiven en aan de randen lichtjes aanduwen.
Met de deegrol over de rand van de bakplaat rollen zodat het teveel aan deeg afgesneden wordt, dit teveel bij de volgende rol voegen.
De drie taarten afwerken.
De eierdooier van het vijfde ei in een glas kloppen, een scheutje melk bijvoegen, wat kloppen en de drie deksels insmeren (verfborstel) met de eierdooier. Met een vork wat streepjes trekken op het deksel om achteraf wat versiering te krijgen.
Bakken op 175° 30 à 35 min, eventueel van plaats verwisselen in de oven, bakken tot het resultaat je goed lijkt.
De taarten uit de vorm halen, laten afkoelen en smakelijk….....
Dit is een oud recept, de taarten bewaarde men vroeger tot zeven weken. Nu kan je ze ofwel direct opeten of in vier stukken verdelen en in de diepvries steken.
Enkele foto's van de voorbereiding vind je hier.
Met dank aan mijn zonevreemde vriend Rudi, die me één en ander aanleerde!
|