De Citadel van Diest
Wanneer België zich afscheidde van de Nederlanden in 1830 werd Diest een onderdeel van de militaire verdedigingsinfrastructuur van de jonge nieuwe staat. Op de heuvels van de Demer werd een Citadel gebouwd op een terrein van 28 ha. Dit bouwwerk in de vorm van een vijfhoekige ster, moest voorkomen dat de vijand in geval van beleg van de stad, zou doorstoten naar de hoofdstad Brussel.
De Citadel van Diest werd in de eerste helft van de 19de eeuw gebouwd en was vanaf 1953 de veilige thuishaven van het eerste Bataljon van de Para's. Strategisch gelegen op de heuvels van de Demervallei bood dit terrein van 28 hectare een perfecte bescherming tegen de vijand.
Feiten en cijfers
- Terreinoppervlakte: 28 ha
- Groengebied: 18 ha
- Gebouwen: 10200 m²
De citadel bleef opvallend goed bewaard en is zelfs het enige bewaarde exemplaar in Vlaanderen. In 1996 werd de citadel beschermd als monument om zijn historische waarde. De citadel geeft samen met Fort Leopold, de Schaffensepoort, en de wachtsluizen van de Zichemse en de Leuvense poort een mooi beeld van de militaire architectuur van het tweede kwart van de 19de eeuw.
Onder meer dankzij de militaire aanwezigheid groeide Diest uit tot een bloeiende provinciale stad. In het kader van de reorganisatie van het leger werd er beslist om de Citadel te sluiten en het bataljon over te hevelen naar andere eenheden. Sinds medio 2011 staan de gebouwen leeg.
|